Vaste prothetiek

Kronen, bruggen, facings

Moet een groot deel van uw kies of uw gehele kies worden vervangen? Dan krijgt u te maken met de termen inlays, kronen en bruggen. Wij leggen u graag uit wat het verschil is tussen deze oplossingen en wanneer u welke behandeling kunt verwachten.

Wat zijn kronen?

Wanneer u te maken heeft met verzwakte of ontbrekende tanden of kiezen, bieden kronen en bruggen de oplossing. Een kroon is een porseleinen kapje dat over een tand of kies geplaatst wordt ter versterking of verfraaiing. Naast volledige kronen bestaan er ook partiële kronen, waarbij enkel het kauwvlak wordt overkapt.

Wat zijn bruggen?

Wanneer meerdere tanden of kiezen ontbreken, plaatsen we een brug. Een brug is een overspanning tussen twee tanden of kiezen waarbij er een dummy (neptand) tussen geplaatst wordt. Niet alleen ziet dit er beter uit, maar het zorgt ook voor een beter kauwvermogen. U kunt kiezen uit porseleinen kronen met een metalen onderlaag of een volledig keramische kroon.

Wat is een facing?

Een facing, ook wel veneer genoemd, is een dun lensje keramiek of composiet dat op of over de tanden wordt geplakt om de tanden esthetisch te corrigeren. Facings/veneers kunnen op verschillende manieren en met verschillende materialen gemaakt worden. In grote lijnen zijn er facings van keramiek en facings van composiet.

Een facing van composiet wordt direct in de mond gemaakt. Keramische facings worden in een tandtechnisch laboratorium vervaardigd. Dit garandeert maximale aansluiting en algehele esthetiek. Keramische facings zijn duurzamer omdat deze nauwelijks slijten en niet aanslag gevoelig zijn. Facings worden vaak toegepast bij tanden die afgebroken zijn, te kort of te lang zijn, scheef staan, een onregelmatig oppervlak hebben of op tanden die verkleurd zijn. Het is vaak een alternatief voor mensen die geen beugel willen en die voor compromisloos resultaat gaan.

Het voordeel van een facing/veneer is dat er minder tandweefsel beslepen hoeft te worden dan dat bij kronen noodzakelijk is. Soms hoeft er zelfs helemaal geen weefsel van de tanden beslepen te worden om een optimaal natuurlijk esthetisch resultaat te behalen. Dat is afhankelijk van de inzichten en kwaliteiten van zowel tandarts als tandtechnicus. De nieuwste generatie facings kan eenvoudig en pijnloos over uw tanden geplaatst worden. Bij tanden die te veel beschadigd zijn of die voorzien zijn van erg grote vullingen waardoor er te weinig eigen tand overblijft, is het niet mogelijk facings/veneers te maken.